Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜ
Η ιστορία της ΚΟΜ ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν φίλοι των     αγώνων Μοτοσικλέτας λάμβαναν μέρος σε αγώνες motocross, οι οποίοι διοργανώνονταν από την Αγγλική Λέσχη Μοτοσικλετιστών. Οι Κύπριοι φίλοι του αθλήματος της μοτοσικλέτας σταδιακά αυξάνονταν και έτσι το  1978 ιδρύθηκε επίσημα η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας (ΚΟΜ).

Το 1979, η ΚΟΜ διοργάνωσε το πρώτο πρωτάθλημα Motocross με πολλές δυσκολίες και οικονομικά προβλήματα αφού δεν υπήρχαν ούτε πίστες με προδιαγραφές ούτε και κανονισμοί motocross

Στην Δεκαετία του 1980 και με υποστηρικτή την καπνοβιομηχανία Β.Α.Τ η ΚΟΜ διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία πρωταθλήματα Motocross τα οποία σημείωσαν τεράστια επιτυχία σε ολόκληρη την Κύπριο αποκτώντας χιλιάδες φίλους του αγωνίσματος .Την ίδια εποχή η ΚΟΜ διοργανώνει και αγώνες ENDURO και TRAIL τα οποία ήταν πρωτόγνωρα στους φίλους της Μοτοσικλέτας.

Η ΚΟΜ άρχισε να έχει μια υπόσταση και να ενδυναμώνετε σταδιακά όταν αθλητές της Ομοσπονδίας, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε διεθνείς αγώνες στην Ελλάδα και στο Ισραήλ, βραβεύτηκαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η χρυσή εποχή της ΚΟΜ κράτησε μέχρι τις αρχές του 90 όταν λόγο της Κυπριακής νομοθεσίας η χορηγία από της καπνοβιομηχανίες απαγορεύτηκε , οι οικονομικοί πόροι που χρειάζονταν η ΚΟΜ να διοργανώνονται αγώνες επιπέδου στέρεψαν.

Το 1994 η ΚΟΜ εκτός από τους Αγώνες , διοργάνωσε την πρώτη αντι-κατοχική πορεία εναντίον της Τούρκικης κατοχής του νησιού μας και συγχρόνως ξεκίνησε μια προσπάθεια για την ρύθμιση ορισμένων θεμάτων που αφορούσαν την ασφάλεια των μοτοσικλετιστών και γενικά τα δικαιώματα του μοτοσικλετιστή . Αποκορύφωμα της πολιτικής που ακολούθησε το Δ.Σ της ΚΟΜ την εποχή εκείνη ήταν να πραγματοποιηθεί η μεγάλη αντι-κατοχική πορεία το 1996 με την συμμετοχή Ευρωπαίων Μοτοσικλετιστών και με συμπαράσταση της FEMA.

Το 1997 εκλέγεται καινούργιο Διοικητικό Συμβούλιο που σκοπός του ήταν να ενεργοποιήσει ξανά το άθλημα της μοτοσικλέτας και να αλλάξει την αρνητική εικόνα του γνήσιου μοτοσικλετιστή και του αθλητή που μέχρι εκείνη την εποχή επικρατούσε ανάμεσα στην Κυπριακή κοινωνία. Επίσης ξεκίνησε μια πιο στενή συνεργασία με τις Επαρχιακές και Περιφερειακές Λέσχες Μοτοσικλετιστών

Έτσι προς το τέλος του 1999 το Δ.Σ. της ΚΟΜ έθεσε αποφασιστικά νέες βάσεις , μετά από καταστατική συνέλευση, έγιναν ριζικές αλλαγές στο καταστατικό της ΚΟΜ.

Μια εκ των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων ήταν η ισότιμη αντιπροσώπευση των Λεσχών στο Δ.Σ της ΚΟΜ. Έτσι, μια νέα εποχή ξεκίνησε για την ΚΟΜ με τους Κύπριους Μοτοσικλετιστές και φίλους της μοτοσικλέτας να συμμετέχουν ενεργά, μέσω των Λεσχών, στην προσπάθεια της ΚΟΜ για αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του μοτοσικλετισμού στην Κύπρο.

Το 2000 αφού έγιναν οι πρέπουσες ενέργειες η ΚΟΜ εγγράφηκε στο Αθλητικό μητρώο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και τύπωσε ολοκληρωμένους κανονισμούς αγώνων βάση των διεθνών κανονισμών.

logofim

Το 2001, η ΚΟΜ έγινε το εποπτικό, καθοδηγητικό και οργανωτικό σώμα των Αγώνων Μοτοσικλέτας στην Κύπρο και άλλων συναφών με την μοτοσικλέτα θεαμάτων με την ένταξη της στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας (FIM).

uem

Στις Αρχές του 2002 η ΚΟΜ γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μοτοσικλέτας (U.E.M)

logo-congress3

Σημαδιακή ημερομηνία τόσο για την ΚΟΜ όσο και για την ανάπτύξη και αναγνώριση του Αθλήματος της Μοτοσικλέτας είναι ο Ιούλιος 2006, όπου η ΚΟΜ εντάσσετε πλήρες μέλος στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή .

Ιούνιος 2007 η ΚΟΜ διοργανώνει το Κογκρέσο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας (U.E.M). Πέραν των 260 σύνεδρών απο όλη την Ευρώπη παρευρέθηκαν στις εργασίες του, αποκάμοντας τα καλύτερα σχόλια τόσο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας (κ.Vincenso Mazzi)) όσο και από τον επίτίμο πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας (FIM) k. Francesco Zerbi). Στο Συνέδριο η ΚΟΜ τιμήθηκε με το άργυρο μετάλλιο της ανώτερης τιμητικής διαρκέσεις της FIM.

Σήμερα, η ΚΟΜ αποτελείται από επτά (7) Λέσχες – Μέλη και διαθέτει τρεις(3) μόνιμες πίστες motocross, οι οποίες τηρούν τις διεθνές προδιαγραφές και παρέχουν όλες τις σχετικές διευκολύνσεις τόσο στους αθλητές όσο και στους θεατές. Από το 2000, οπόταν και τέθηκαν σε εφαρμογή οι διεθνείς κανονισμοί στη διεξαγωγή αγώνων, η ΚΟΜέχει εκδώσει  περισσότερες από 1800 αγωνιστικές άδειες και κάθε χρόνο διοργανώνει περίπου 27 αγώνες. Σταθμός για τους Αγώνες Μοτοσικλέτας στην Κύπρο είναι η αγορά του Ηλεκτρονικού Συστήματος Χρονομέτρησης (Sensors στα μέσα του 2005. Η χρήση του συστήματος αναβάθμισε το επίπεδο των αγώνων, προσφέροντας άμεση και λεπτομερή καταγραφή των αποτελεσμάτων.

raf-allassa
enduro
ag2007

Με την χορηγία του ΚΟΑ, η ΚΟΜ αποστέλλει κάθε χρόνο αθλητές στο εξωτερικό για να λάβουν μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα motocross, στους Πανευρωπαϊκούς και Βαλκανικούς Αγώνες Motocross, καθώς και σε άλλους διεθνείς αγώνες. Το Σεπτέμβριο του 2005 και 2009η εθνική ομάδα motocross έλαβε μέρος στο motocross Εθνών (Motocross De Nations) που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και Ιταλία τις αντίστοιχες χρονιές καθώς και σε άλλους Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς Αγώνες

Μετά την ολοκλήρωση της ασφάλτινης πίστας στην Άχνα το 2011, η ΚΟΜ διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία για τρία συνεχόμενα χρόνια αγώνες superbikes και motard. Η περιορισμένη συμμετοχή αθλητών και η μη στήριξη της προσπάθειας από χορηγούς ανάγκασαν την ομοσπονδία σταματήσει τους αγώνες.Στα μέσα του 2020 γίνετε εκ νέου προσπάθεια για επανέναρξης των αγώνων ταχύτητας με την ελπίδα αυτή τη φορά οι αγώνες να ακολουθήσουν τη πορεία που τους αξίζουν.

H Επιτροπή Ψυχαγωγίας και Εκδηλώσεων της ΚΟΜ (Ε.Ψ.Ε.Μ) επικεντρώνεται στην οργάνωση και συγκέντρωση των Μοτοσικλετιστών ανά την Κύπρο, με τη διοργάνωση διαφόρων ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, ταξιδιών και παγκύπριων συγκεντρώσεων. Επίσης, η ΕΨΕΜ καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία και εμπέδωση Οδικής Ασφάλειας και συμπεριφοράς τόσο στα μέλη της ΚΟΜ όσο και στους Κύπριους Μοτοσικλετιστές γενικότερα. Τον Απρίλιο του 2005, η ΕΨ.Ε.Μ. διοργάνωσε για πρώτη φορά σχολή οδικής συμπεριφοράς με την συνεργασία της σχολής 0-300 Riding Schoolκαι με την υποστήριξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Επίσης μέλη τις ΚΟΜ αποστάληκαν σε συμπόσια Οδικής Ασφάλειας με απώτερο σκοπό η ΚΟΜ να αποκτήσει δικούς τους έμπειρους εκπαιδευτές οδήγησης Μοτοσικλέτας. Στις 13/02/09 η ΚΟΜ υπογράφει την Ευρωπαϊκή χάρτα οδικής Ασφάλειας.

Ακόμη ένας κύριος στόχος της ΚΟΜ, για τον οποίο γίνονται διάφορες ενέργειες μέσω της Ε.Ψ.Ε.Μ, είναι η τροποποίηση της Νομοθεσίας αναφορικά με την απόκτηση άδειας οδήγησης μοτοσικλέτας, ως επίσης και τη θεσμοθέτηση των τεχνικών θεμάτων που αφορούν την μοτοσικλέτα και τον μοτοσικλετιστή. Είναι η πάγια θέση της ΚΟΜ ότι πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα σχολές οδήγησης μοτοσικλέτας από έμπειρους και πιστοποιημένους στο είδος τους εκπαιδευτές, η εξασφάλιση άδειας να γίνεται μετά από επιτυχία σε ολοκληρωμένες εξετάσεις και παρακολούθηση σεμιναρίου που να εμπεδώνει την αμυντική οδήγηση και τη σημασία του προστατευτικού εξοπλισμού. Ο υφιστάμενος τρόπος εξασφάλισης άδειας είναι πολύ επιφανειακός και ελλιπής.